Tuesday 23 October 2018

6 jenis makanan yang perlu dielakkan bagi pesakit gout

Pernah mengalmai sakitnya gout? Sakit gout memeritkan. Ye individu yang pernah mengalmainya akan tahu betapa sakitnya gout. Ada yang mengatakan jika terlalu sakit, bahagian tersebut tidak boleh disentuh langsung. Mari ketahui jenis makanan yang perlu dielakkan bagi pesakit gout.


Pesakit gout mestilah jaga pemakanan dan tidak mengambil makanan yang tinggi purine iaitu penyebab terjadinya asid urik dalam darah. Anda mesti mengetahui jenis- jenis makanan yang perlu dielakkan dan ditinggalkan terus bagi mengelak dari sakit gout.

Antara makanan yang mengandungi tinggi purine:

1. Jenis kekacang dan bijirin
Elakkan memakan kacang hijau, kacang merah,  jagung,kacang panggang dan tauhu. Buah- bahan kering seperti kranberi dan aprikot, oat, dan produk yis seperti roti manis kerana tinggi keasidan dan purin. Perlu elakkan makanan yang mengandungi zat besi, niasin, multi-vitamin.

2. Daging merah
Elakkan juga mengambil makanan dari jenis daging merah dan daging proses. Satu kajian telah dijalankan mendapati individu yang mengambil daging merah secara kerap mempunyai 50% lebih berpotensi mendapat penyakit gout.



3. Sayuran jenis kacang,
 Anda juga perlu elakkan pengambilan sayuran jenis kacang seperti asfaragus, kacang panjang, kacang bendi, kacang buncis, taugeh, cendewan, kubis bunga dan tomato kerana Statham ini menpunyai kandungan keasidan tinggi dan oh lebih rendah.


4. Organ dalaman
Hati, limfa, paru juga adalah penyumbang kepada penyebab gout kerana organ dalaman haiwan juga tinggi kandungan purine.

5. Makanan laut dan ikan yang berbisa.
Makanan laut juga tinggi kandungan purine dan plumbum punca gout seperti ikan bilis, udang, ketam, kerang, tiram, herring. Manakala yang seseorang kandungan purine pula sardin, tuna, ikan kod, salmon, halibut, hinggap dan trout.



6. Makanan dan minuman manis.
Makanan dan  minuman yang tinggi kandungan gula dan tinggi fruktosa atau sirap jagung tidak baik untuk penghidap gout.  Kek dan gula-gula juga termasuk dalam kategori ini.



Sebenarnya jenis makanan ini bergantung kepada pesakit gout itu sendiri. Tidak semua makanan yang disebut diatas adalah penyumbang kepada gout. Contoh  ada individu yang makan udang, dia tidak mengalami gout tetapi apabila dia makan taugeh, dia kalah pada taugeh. Serta merta selepas makan kaki membengkak dan sakit Walaubagaimanapun sekiranya anda ada simptom- simptom gout perlu berhati- hati dalam memilih makanan.

Bagi mencegah dan mengawal gout, anda perlu amalkan juga supplement untuk menambah segala kekurangan nutrisi dalam tubuh kita.

Cadangan supplement yang utama untuk pesakit gout ialah vivix

VIVIX - Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel serta membantu meredakan gout.

Testimoni gout dengan vivix

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Bagi anda yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut lagi dan ingin membuat tempahan boleh terus call/ wasap klik link wasap dibawah
http://www.wasap.my/60194961827

Setiap pembelian vitamin dari kami,  anda layak free consultant dan kami akan guide anda cara makan yang betul.

Kami juga menyediakan perkhidmatan cod ke kawasan yang berhampiran hospital Teluk Intan, Anson Bay , Pekan Teluk Intan,  Hutan Melintang, dan Sabak Bernam.  Kami juga akan cod hingga ke pintu rumah anda .

Bagi anda yang jauh dari kami, kami juga menyediakan perkhidmatan pos laju, gdex dan ssbagainya keseluruh Malaysia, Sabah dan Sarawak.

FB: Saadiah Arbain IG : mamasaadiah Emel: saadiaharbain85@gmail.com Call/Whatsapp : 019-4961827

No comments:

Post a Comment