Lala yang masih segar hasil tangkapan kat pasar pagi tadi hehehe..
Bahan- bahan untuk masak lala goreng berlada
Lala
Bawang merah
Cili padi
Serai dititik/ diketuk
Asam keping
Garam
Minyak untuk menumis
Cara- caranya
1. Bersikan lala terlebih dahulu
2. Bawang dan cili dikisar. Terpulanglah nak kisar kasar atau kisar halus
3. Panaskan minyak dan gumiskan bahan yang dikisar tadi hingga naik bau.
4. Masukkan serai dan asam keping. Kacau rata hingga bahan tadi menjadi garing.
5. Kemudian masukkan lala kedalam bahan tadi . Kacau rata. Masukkan garam seculup rasa. Tidak perlu masukkan air sebab lala akan keluarkan yang banyak. Kacau hingga lal masak.
6. Bila sudah masak bolehlah dihidang.
Lala yang sudah siap dimasak
Bagi anda yang ada penyakit gout kena berhati- hati bila memakan lala. Lala salah satu makanan yang bercenkerang yang boleh menyebabkan gout.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
FB: Saadiah Arbain
ID: 1174411
IG : mamasaadiah
Emel: saadiaharbain85@gmail.com Call/Whatsapp : 019-4961827
No comments:
Post a Comment